Naar inhoud

MEE op Weg: zelfstandig leren reizen

MEE Oost voert met een groot aantal gemeenten in de Achterhoek en De Liemers MEE op Weg uit. Veel mensen maken gebruik van speciaal of aangepast vervoer. Bijvoorbeeld leerlingen die het speciaal onderwijs volgen of volwassenen die naar een werkplek of dagbesteding reizen. MEE op Weg is een manier waarop leerlingen of volwassenen kunnen leren om zelfstandig te reizen, van huis naar school of werk en omgekeerd. Dit kan met het openbaar vervoer zijn of met de fiets.

Door zelfstandig te leren reizen krijgt men meer zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Gewoon meedoen in het verkeer. Zelfstandig leren reizen gaat aan de hand van een reisplan dat de deelnemer opstelt met een consulent van MEE. Samen zoeken we een geschikt reismaatje die met de deelnemer gaat oefenen. 

De start
Een consulent van MEE Oost komt eerst op gesprek. Er wordt gekeken naar de reisvraag, de mogelijkheden en motivatie om zelfstandig te leren reizen. Daarna pas spreken de consulent en de deelnemer af of hij echt zelfstandig wil en kan gaan leren reizen.

Reisplan MEE op Weg
Als de deelnemer met MEE op Weg mee gaat doen, maakt hij samen met een consulent een reisplan. Hierin wordt de route beschreven die de deelnemer wil oefenen. Ook alle vragen die de deelnemer heeft over het openbaar vervoer komen aan de orde. Bijvoorbeeld: “Hoe zit het met een OV-pasje of wat als er iets onverwachts gebeurt?” Er wordt afgesproken wanneer de leerling gaat oefenen en op welke dag. 

Het oefenen met een Reismaatje
Zelfstandig leren reizen kan een hele uitdaging zijn. Dit hoeft de deelnemer niet alleen aan te gaan, maar samen met een reismaatje. Dit kan een familielid, kennis of een vrijwilliger zijn. Het reismaatje kan rekenen op deskundige ondersteuning van een consulent van MEE. Het oefenen gaat aan de hand van het reisplan en duurt maximaal 12 weken. Het kan zijn dat de deelnemer het al eerder onder de knie krijgt.

Meedoen in het verkeer
MEE op Weg is een project van MEE Oost samen met de gemeente. Zij zien dat met MEE op Weg de participatie van leerlingen en volwassenen in de maatschappij kan vergroten. Het aantal deelnemers dat nu zelfstandig naar school reist of naar een dagbesteding, neemt steeds meer toe. Gewoon meedoen in het verkeer, zoals iedereen.

Reismaatjes
Voor wie enthousiast en motiverend is en het leuk lijkt om mensen te ondersteunen bij het zelfstandig te leren reizen: neem contact op met onderstaande contactpersoon. MEE is altijd op zoek naar geschikte reismaatjes.

Meer informatie
Wil je meer informatie over MEE op Weg, neem dan contact op met:
Liesbeth Rogge, projectleider MEE op Weg van MEE Oost
Telefoon: 06  46 378 630
E-mailadres: l.rogge@mee-oost.nl

Aanmelden
Aanmelden voor MEE op Weg kan via uw gemeente. Leerlingen bij de ambtenaar leerlingenvervoer, volwassenen bij het sociaal wijkteam of bij MEE Oost via bovengenoemde contactpersoon.

Jaarverslag 2016
Download hier het jaarverslag MEE op Weg 2016.