WelKOM huis Nijkerk winnaar Doemee-award 2020 provincie Gelderland 

Steeds meer mensen en organisaties zetten zich in voor een samenleving waarin ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een beperking of chronische ziekte optimaal kunnen meedoen. Met hun enthousiasme maken zij het verschil; door op zoek te gaan naar de mogelijkheden en niet te blijven denken in beperkingen. Iets wat een podium verdient en extra gewaardeerd wordt met een Doemee-award. 9 december werd bekend dat WelKOM huis Nijkerk de winnaar was in de provincie Gelderland. Stichting Present Nunspeet werd met de publieksprijs verrast.

WelKOM huis Nijkerk
Het WelKOM huis is een plek in Nijkerk waar iedereen welkom is. Kom je nou binnen voor een kop koffie, een hulpvraag of wil je leren fietsen? Mensen, met of zonder beschikking, kunnen zonder drempel binnen lopen. Het WelKOM huis is in de loop der jaren veel connecties aangegaan. Van voedselbank tot sportschool, van zorgaanbieder tot lokale ondernemers. Initiatiefnemer Jolien Muys zei ten tijde van hun nominatie: “Wij werken met een breed team van bezoekers, vrijwilligers, stagiaires, ervaringsdeskundigen en begeleiders aan een antwoord op de hulpvraag. Hun vraag bepaald ons aanbod. Dit zal dus altijd variëren. Daarnaast spelen ook bezoekers een rol in gastheer/gastvrouw. Daarnaast is de doelgroep dé bron van inspiratie geweest!”

Publieksprijs
Het publiek had ook een stem. Iedereen kon via de website stemmen op zijn of haar favoriete initiatief(nemer). De publieksprijs ging in de provincie Gelderland, met 170 stemmen, naar Stichting Present Nunspeet.

Het initiatief zet zich in voor kwetsbare doelgroepen, waar ‘nieuwkomers’ en burgers uit Nunspeet elkaar helpen in de meest alledaagse taken. Ieder kan zich inzetten voor een ander. “Van verhuizen tot schoonmaken, en van tuinieren tot een muurtje sauzen.

Gedeelde missie
Door de huidige coronamaatregelen kon een grote feestelijke uitreiking geen doorgang vinden. De organisatie van de DoeMEE-award is bij de winnaars op 9 december aan de deur geweest om hen te verrassen met hun prijs. Niet alleen de winnaars werden geroemd om hun inzet. Ook de overige genomineerden kregen erkenning voor het belangrijke werk dat ze doen.

Jurylid Sofie Sergeant, werkzaam voor Disability Studies Nederland, richt haar in een videoboodschap naar de genomineerden: ‘’Namens de jury willen we alle genomineerden laten weten dat wij jullie aandacht en inzet voor kwetsbare doelgroepen in de samenleving enorm waarderen. Jullie initiatief zorgt voor preventie van eenzaamheid, versterkt sociale netwerken en creëert verbinding.’’

Bekijk hier de uitreiking via YouTube

 

Contact