Vrijwilligerswerk mogelijk maken (Blog)

Tini Doorenweerd, projectmedewerker team Training & Consultancy MEE IJsseloevers/MEE Veluwe

Het is een koude winterse dag en ik zit in de trein naar Almere. Op weg naar het projectteam dat zich bezighoudt met “Talenten samen benutten”. Ik heb er zin in! Na een wat moeizame start in de zomer – het werven van deelnemers stagneerde door de vakantieperiode – hebben we er allemaal plezier in om 10 mensen met een beperking te ondersteunen bij het zoeken en vinden van vrijwilligerswerk.

Hoe werkt dat in de praktijk
Samen met kenniscentrum Movisie ontwikkelde MEE IJsseloevers een training waardoor mensen met een beperking meer inzicht krijgen in de eigen capaciteiten en mogelijkheden als vrijwilliger. Dat is een eerste stap. Maar daarmee is er nog geen vrijwilligersbaan. De tweede stap is vrijwilligersorganisaties ontvankelijk maken voor een vrijwilliger met een beperking. We hebben hiervoor in Almere zo’n 15 vrijwilligersorganisaties uitgenodigd voor een themagericht vrijwilligerswerkcafé. Ondanks dat er nog veel vragen zijn, meldden drie organisaties zich aan. Zij willen een plek bieden. Anderen zoeken eerst naar meer kennis en deskundigheid. Ze voelen zich onzeker in de ondersteuning op de werkvloer of hebben een bepaald beeld van mensen met een beperking. Daarom organiseren we in februari een training voor hen en na een match met een deelnemer ondersteunen we nog een tijdje op de werkvloer.

Wie zijn we?
Naast Movisie en MEE IJsseloevers werken de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere en zorgaanbieder Interaktcontour mee aan dit project. Dat maakt het ook zo leuk vind ik; samenwerken met andere organisaties! Naast Almere is er ook eenzelfde project in Deventer en in Noord-Holland bij Heliomare.

Terug naar mijn reis. Door kleurrijk Almere loop ik naar de vergaderlocatie. Daar tref ik enthousiaste trainers aan. De eerste deelnemers hebben de training afgesloten en geëvalueerd.
Ze zijn heel positief over de inhoud en over de attitude en kennis van de trainers. We genieten samen van het moment. Op naar het matchen! We weten dat hierbij ook wel wat hobbels te nemen zijn. Er zijn onverwachte problemen met de gezondheid van deelnemers, maar we blijven positief en verdelen de taken.

In de trein richting Zwolle, laat ik mijn gedachten gaan over dit project. De komende tijd zal ik mail voorbij zien komen over de matches en over de start van een tweede groep deelnemers. Er is veel vraag naar meer vrijwilligers en bij veel mensen met een beperking is er een wens om vrijwilligerswerk te doen. Vrijwilligersorganisaties denken misschien niet direct aan een vrijwilliger met een beperking en de omgeving van mensen met een beperking zijn niet altijd stimulerend aanwezig. Kansen en uitdagingen om vraag en aanbod bij elkaar te brengen wat mij betreft. Talenten samen benutten. Buiten stormt het en razen de wolken voorbij. Bij mij schijnt het zonnetje.

Meer weten over Talenten samen Benutten? Neem contact op met Tini Doorenweerd, T 088 633 0633 projectmedewerker team Training & Consultancy,  MEE IJsseloevers/MEE Veluwe.

Contact