Uit resultaten van de quickscan over Vroeghulp in Nederland die onlangs werden gelanceerd, hebben we geconstateerd dat het overgrote deel van de gemeenten niet weet hoe groot de doelgroep van Vroeghulp is en dat ook meer dan de helft niet weet hoeveel kinderen hiervan Vroeghulp ontvangen. Ook is er vaak onduidelijkheid over hoe de financiering geregeld is. Om Vroeghulp en integraal samenwerken voor het jonge kind te ondersteunen, ontwikkelden het landelijke coördinatieteam diverse infosheets voor gemeenten en professionals.
In 2011 is het plan Vroeg, Voortdurend, Integraal opgesteld waarin Integrale Vroeghulp is opgezet in 7 bouwstenen. De invoering van de Jeugdwet per 2015 heeft tot veel veranderingen geleid binnen de zorg aan het jonge kind. Veranderingen binnen de zorg aan het jonge kind hebben ons geleerd dat er nu een noodzaak is om 3 van deze 7 bouwstenen steviger te positioneren en benadrukken. Het gaat om: 1) De coördinatie van het ketennetwerk jong kind, 2) Multidisciplinair overleg en advies en 3) Trajectbegeleiding. De volgende infosheets zijn beschikbaar:
-
Infosheet | Integrale Vroeghulp Over integraal samenwerken voor het jonge kind met Integrale Vroeghulp.
-
Infosheet | Stappenplan voor gemeenten: goede zorg aan het jonge kind Over het organiseren van een netwerk voor Integrale Vroeghulp.
-
Infosheet | Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en Integrale Vroeghulp Over samenwerken voor laagdrempelige ondersteuning voor ouder en kind en de rol van de jeugdgezondheidszorg (JGZ)
-
Infosheet | Coördinator in de keten Over het waarborgen van continuïteit in de keten rond het jonge kind en gezin
-
Infosheet | Multidisciplinair overleg en advies Over het organiseren van multidisciplinair overleg en advies
-
Infosheet | Trajectbegeleiding Het belang en de organisatie van trajectbegeleiding en hoe jij bouwt aan duurzame en betrouwbare trajectbegeleiding voor ouders.
-
Infosheet | Expertiseborging Integrale Vroeghulp Over het borgen van expertise van het jonge kind binnen het sociaal jeugddomein.