Toekomstcoach in Zutphen: de ‘TomTom’ voor kwetsbare jongeren

‘Van school naar werk met de Toekomstcoach’; een project dat MEE Oost in Zutphen in samenwerking met de gemeente uitvoert. De Toekomstcoach weet veel over zaken die je moet regelen als je 16 jaar of ouder bent. Het is iemand waar jongeren met al hun vragen terecht komen. Jongeren die de ondersteuning van een Toekomstcoach kunnen gebruiken, kunnen direct contact opnemen met MEE!

Werk is een van de belangrijkste pijlers van participatie. VSO- en PrOscholen laten weten dat veel kwetsbare jongeren na school helaas geen aansluiting vinden op de arbeidsmarkt. De Toekomstcoach ondersteunt deze jongeren die vast dreigen te lopen en is de verbindende schakel tussen alle betrokken partijen, zoals de school, eventuele werkgever, hulpverleningsinstanties en naasten. Janneke Burgers, projectleider MEE Oost: “De Toekomstcoach heeft meerwaarde, omdat deze kijkt naar alle leefgebieden die mogelijk van invloed zijn op het functioneren. Denk bijvoorbeeld aan de thuis- of financiële situatie. Of overgangsmomenten in iemands leven, zoals een verhuizing. Wij merken dat veel jongeren hier tegenaan lopen. Met een Toekomstcoach heeft de jongere een vertrouwde basis. En iemand die ervoor zorgt dat het toekomstplan dat samen opgesteld wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt door alle partijen die daarbij betrokken zijn.”

Van school naar werk
Problemen bij de transitie van school naar werk kunnen worden voorkomen door op school te beginnen met ondersteuning en deze door te laten lopen tot in het werk. Wanneer je 16 jaar of ouder bent zijn er veel zaken die je zelf moet regelen. Hulp bij het vinden van een school of stage, hulp bij het vinden van een baan, tips om beter met geld om te gaan, zijn een aantal voorbeelden waarbij de Toekomstcoach kan worden ingeschakeld.

Gratis voor kwetsbare jongeren
Jongeren die in de gemeente Zutphen wonen, op dit moment praktijkonderwijs (PrO) of voortgezet speciaal onderwijs (VSO) volgen en tussen de 16 en 25 jaar oud zijn, kunnen zichzelf aanmelden. Maar ook scholen, hulpverleningsinstanties of naasten kunnen jongeren aanmelden. Deelname aan het project Toekomstcoach is gratis.

Aanmelden voor het project Toekomstcoach
Aanmelden kan bij Janneke Burgers van MEE Oost via e-mail j.burgers@meesamen.nl of telefoonnummer 06 46 37 86 16. Janneke neemt dan contact op om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Contact