Effectief Communiceren voor huishoudelijke hulpen (blog)

Op een zonnige maandagochtend rij ik over de Veluwe, op weg naar Barneveld. Ik ga een training geven over effectief communiceren, en dit keer aan huishoudelijke hulpen. Bij voorbaat ben ik al enthousiast, want deze groep heb ik nog niet eerder te pakken gehad. Alleen al het feit dat er in de volle breedte aan functies binnen de zorg geïnvesteerd wordt met een training in het herkennen van en omgaan met mensen met een beperking vind ik heel positief. Later die dag rij ik dezelfde weg weer terug, met een vol hoofd. Niet alleen de huishoudelijke hulpen waren enthousiast over wat ze van ons geleerd hebben, zelf heb ik ook veel geleerd van hen!

Twintig dames waren er, stuk voor stuk vrouwen die zich met hart en ziel inzetten voor hun cliënten. Nooit te beroerd om een stapje extra te zetten, of dingen te doen die strikt genomen niet tot hun takenpakket behoren. Het bewaken van je eigen grenzen en het benoemen van wat er bij jezelf gebeurt en de ander waren zaken die deze ochtend aan bod kwamen. Niet overbodig, want met al dat zorgen voor die ander vergeten ze zichzelf nog wel eens.

Ze zien veel, zijn een vaste factor in het leven van veel kwetsbare mensen, en worden vaak tussen het poetsen door in vertrouwen genomen over het wel en vaak veel wee van de cliënt. En al luisterend naar hun verhalen dringt langzaam maar zeker tot me door dat ik deze groep niet voldoende in beeld heb. Nooit gehad ook. Ik heb een intensieve tijd van zorgen voor en om mijn ouders achter de rug en als het ging over welke professionals er betrokken waren dacht ik nooit aan de huishoudelijke hulp. Die daar wekelijks uren achter elkaar kwam en waarschijnlijk meer zag dan wie dan ook.

En ook in mijn werk als consulent was het geregeld onderwerp van gesprek wie er betrokken waren. Ook daar werd de huishoudelijke hulp nooit genoemd. Daarom in deze blog de aandacht voor hen. Want net als de postbodes, kunnen huishoudelijke hulpen juist heel goed een signalerende rol vervullen, omdat zij veel uiteenlopende mensen zien en spreken. Hiervoor is het nodig in ze te investeren. Ze handvatten te geven hoe ze het netwerk kunnen betrekken, ze specifieke communicatievaardigheden te leren en aandacht te hebben voor het bewaken van hun grenzen. En tot slot te zorgen dat ze voor elke cliënt voldoende tijd hebben, want hé, dat huis willen ze wel graag schoon achterlaten.

Hanneke Braber

Contact