Cliënt aan het woord (Blog)

Jaap van Dijk, cliënt MEE

“Een jaar geleden waardeerde ik mijn leven met een 4. Ik was net ontslagen uit de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis en zag er tegenop om weer naar huis te gaan. Daar hoefde ik immers niets en had ik geen problemen.

Om wat aan mijn situatie te veranderen, ging ik samen met Jacquelien Siebrand, consulent van MEE, aan de slag om mijn sociale netwerk uit te breiden en te versterken. Zij vroeg me om duidelijk aan te geven waar ik tegenop zag en wat ik nodig had om me beter te voelen. Daarnaast hielp ze me om doelen te stellen voor de toekomst en deze te beschrijven. Zo wilde ik graag weer aan het werk, motorrijden en bij vrienden langs. Een netwerk dacht ik niet te hebben. Toch nodigden we uiteindelijk mijn buurvrouw, een vriendin en een collega uit voor een meedenkbijeenkomst bij mij thuis. Tijdens deze bijeenkomst vertelde Jacquelien hen over mijn situatie en over het feit dat ik een wat lager IQ heb. Daarna liet ze ons alleen en ben ik met deze mensen aan de slag gegaan om een plan voor de toekomst te maken.

Sindsdien heb ik hulp bij mijn financiën en met post die ik niet begrijp kan ik bij de buurvrouw terecht. Die praktische hulp en het netwerk om mij heen geven mij weer zelfvertrouwen. Ik heb het gevoel dat ik het weer in de vingers heb en ik ben niet langer afhankelijk van hulpverleners. Met een beetje steun kan ik weer veel zelf. Ik durf wel te zeggen dat ik mijn leven nu een 8 geef!”

Oneliner: Realiseren dat er mensen zijn die vierkant achter je staan

Contact