Kleine moeite, groot geluk (Blog)

Door Janine van Loenen

Maatjesproject is een project waarbij we mensen met een beperking stimuleren om zelf een maatje te zijn voor een ander. Dat kan iemand met een beperking zijn, maar dat hoeft niet. Er zijn voor elkaar, de ander ontmoeten, daar gaat het om bij maatjesprojecten. Lees het verhaal van Ingrid, Susan, Karlijn en Bente. 

Alleenstaande moeder Ingrid (28) zingt samen met haar dochter Karlijn (9) in een tv-programma. Wanneer Bente (9) samen met haar moeder Susan (35) deze uitzending bekijkt is er meteen herkenning. “Mama, dat zijn wij! Ik ben even oud als Karlijn en haar moeder zit ook in een rolstoel, net als jij!”. Vanaf dat moment laat dit stel Bente niet meer los. Filmpjes van het optreden worden keer op keer opgezocht en afgespeeld en ze moest en zou dit meisje leren kennen. Na wat zoeken bleken ze ook nog redelijk bij elkaar in de buurt te wonen.

Bente blijft over Ingrid en Karlijn praten. Vooral de herkenbaarheid spreek Bente aan. “Ik ben de enige die een moeder heeft in een rolstoel. Nu is er een ander meisje dat ook zo’n bijzondere moeder heeft!” Karlijn zelf heeft dat ook altijd aangegeven; “Waarom zijn er geen andere moeders in een rolstoel op het schoolplein?”. Beide meiden hebben een ander rolmodel dan bijvoorbeeld vriendinnetjes in de klas.

Als een groupie naar een pretpark
Tijdens een warme zomerdag in 2017 hebben Susan en Bente een moeder-dochteruitje in de stad. De vader van Bente is met haar broertje in een pretpark in de buurt. Halverwege de middag krijgt Susan een appje: “Karlijn is hier met haar moeder en broertje!”. Bente is niet meer te houden en moet en zal naar het pretpark gaan! Daar aangekomen is het toch wel wat moeilijk om Ingrid en Karlijn direct aan te speken. Susan en Bente besluiten om ergens strategisch te gaan staan waardoor ze bijna niet om elkaar heen kunnen. Vooral als twee moeders elkaar moeten passeren in een rolstoel. Grappig genoeg is Ingrid degene die als eerste wat zegt. Ook haar valt het meteen op dat beide gezinssituaties op elkaar lijken. Er wordt een gesprekje aangeknoopt en Karlijn en Bente zijn binnen no time samen door naar de volgende attractie! Ingrid voelt zich nog wat bezwaard: “Vinden jullie het niet erg dat ik zomaar bij jullie gezinsuitje kom inbreken?”. Susan vertelt daarop lachend dat ze zich eigenlijk als een soort van groupie gedragen hebben. Die dag blijkt er meteen een klik te zijn! Tussen de twee jonge dames, tussen de moeders en tussen de jongere broertjes Jesse (4) en Sven (5).

Best Friends Forever (BFF)
Na deze middag in het pretpark worden de bezoekjes uitgebreid. Karlijn en Bente gaan samen naar de musicalschool op maandagmiddag. De hele familie van Susan gaat dan naar Ingrid. De jongens spelen met elkaar als de meiden naar les zijn en na afloop eten ze met elkaar. Ook worden er regelmatig spontane uitjes en ontmoetingen georganiseerd. De vriendschap die er is ontstaan is belangrijk voor Karlijn. Ingrid vertelt dat Karlijn veel vriendinnen heeft. Maar als het tot een uiteindelijk keuze moet komen staat Bente bovenaan. Bente heeft ooit een netwerkcirkel getekend: wie staan er allemaal om je heen in je leven. Karlijn stond is de binnenste cirkel. Bente geeft zelf aan dat Karlijn haar BFF is. Ze vindt Karlijn grappig en ze kletsen veel.

Er voor elkaar zijn
Ook Susan en Ingrid hebben veel gemeen. Waar loop je tegenaan binnen de zorg bijvoorbeeld? Maar ze delen ook veel dingen met elkaar die niet met de rolstoel te maken hebben. Ze zijn een luisterend oor voor elkaar. Bij de geboorte van de jongste zoon van Susan is Ingrid op bezoek geweest is het ziekenhuis. En andersom is Susan er tijdens bezoekuren wanneer Ingrid in het ziekenhuis ligt. Allemaal op basis van gelijkwaardigheid, herkenning en er gewoon zijn voor elkaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eens sparren?