Het belang van een maatje hebben en een maatje zijn (Blog)

Door Leonie Muiderman, ervaringsdeskundige Ervaar MEE

Een tijdje terug vroeg Daphne me of ik bij haar diploma-uitreiking wilde zijn. Op het moment dat ik in haar leven kwam, was ze net begonnen aan haar vierde leerjaar op de havo. Ze had het niet naar haar zin op school, vond het lastig om contacten te leggen en hikte nog behoorlijk aan tegen de twee jaren dat ze nog voor zich had liggen wat het afronden van haar havo betreft. En nu was het dan eindelijk zover: Daphne kon haar havodiploma in ontvangst gaan nemen. Natuurlijk wilde ik hier dolgraag bij zijn.

Via het programma Mentor Support aan de VU te Amsterdam, ben ik in 2015 met Daphne in contact gekomen. Ze was op dat moment een meisje van 15 jaar en vond het ingewikkeld om contacten op te bouwen met leeftijdsgenoten in haar woonplaats aangezien ze iedere dag ca. 90 km moest afleggen met de taxi om naar school te gaan. Dat komt omdat ze op een speciale school in Zeist zat voor visueel gehandicapten (ze is vanaf haar geboorte blind). Hierdoor was ze lange dagen van huis en had ze weinig energie over om na school contacten te onderhouden in de buurt of te sporten. Door middel van Mentor Support hebben we wekelijks contact met elkaar gehad en kon ze haar verhaal aan me kwijt. Daarbij hebben we ook iedere maand een activiteit ondernomen om te werken aan haar zelfstandigheid. Zo hebben we samen contact gelegd met het buurtcentrum in haar woonplaats en met een ander Mentor Support koppel. Ook hebben we een aantal keer met het openbaar vervoer gereisd. Want daar sta je niet bij stil als goedziende, maar dit vereist een goede voorbereiding, een portie durf en doorzettingsvermogen. Uiteindelijk hebben Daphne en ik een goede band met elkaar opgebouwd.

Ook ben ik via het maatjesproject van stichting de Kap in Apeldoorn aan een man gekoppeld met PDD NOS. Ik heb deze man gedurende een periode ondersteund bij het in kaart brengen van zijn sociale netwerk. Hij heeft mijn luisterend oor als fijne steun ervaren. Het geeft me voldoening om een helpende hand of luisterend oor te bieden aan mensen die het goed kunnen gebruiken om uit een sociaal isolement te komen. Ik weet hoe fijn het is om hier een helpende hand in te krijgen. In 2001 ben ik – als 17-jarige – in een achtbaan van emoties, verandering en verlies van lichaamsfuncties verzeilt geraakt. Dit doordat ik nog geen maand na mijn 17e verjaardag te horen kreeg dat ik een tumor in mijn hersenen had waar ik direct aan geopereerd moest worden. Mijn leven en dat van mijn familie, stond op z’n kop. En daarna is mijn leven nooit meer geworden wat het ooit is geweest. Ik moest om leren gaan met verschillende beperkingen. Dit maakte dat ik me enorm eenzaam ging voelen, omdat het leven van mijn leeftijdsgenoten en van mij steeds verder van elkaar af kwamen te staan. Op dat moment heb ik – toen nog met de hulp van mijn ouders – contact gezocht met een maatjesproject in Apeldoorn. Ik heb toen een jaar lang contact gehad met een meisje dat een jaar ouder is dan ik ben. We hebben regelmatig activiteiten ondernomen om een start te maken aan het opbouwen van mijn zelfvertrouwen. Ook ik kijk terug op een fijne tijd met haar.  Zij heeft me enorm geholpen met het er alleen al voor me zijn. Ik weet hoe belangrijk dit is en daarom heb ik ook met veel plezier de bovenstaande mensen geholpen in een lastige periode in hun leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eens sparren?