Workshops stemmen voor mensen met licht verstandelijke beperking

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen organiseren MEE en ProDemos voor de vierde keer het project ‘Stem jij ook?’. Het doel is om mensen met een licht verstandelijke beperking goed voor te lichten op de verkiezingen en het stemmen. Door middel van een Landelijke Kiezersdag en regionale workshops in o.a. Almere, worden de deelnemers op praktische en informatieve wijze voorbereid.

Op 11 februari konden mensen met een licht verstandelijke beperking deelnemen aan de Landelijke Kiezersdag op het Binnenhof in Den Haag. Daarnaast zijn er in de regio  workshops o.a. op 8 maart in Almere en Apeldoorn. De workshop in Almere wordt in samenwerking met Stichting Abri georganiseerd, die de belangen behartigt van mensen met een verstandelijke beperking.

Stem jij ook?
De workshops zijn onderdeel van het grotere ‘Stem jij ook?’-project van MEE en ProDemos. ‘Stem jij ook?’ werd voor het eerst georganiseerd in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Vanwege het succes en de positieve reacties van zowel deelnemers als politici, hebben MEE NL en ProDemos het project nadien ook georganiseerd voor de gemeenteraadsverkiezingen, de Europese verkiezingen en de Provinciale Statenverkiezingen. Naast de Landelijke Kiezersdag en de regionale workshops, is er een speciale verkiezingskrant en website ontwikkeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

Kiezers en zetels
Het project richt zich op volwassenen met een IQ tussen 50 en 85. In Nederland wonen bijna 75.000 mensen met LVB (IQ 50 – 70) en daarnaast nog eens 2,2 miljoen zwakbegaafden (IQ 70- 85). Samen is dit 18% van het aantal kiesgerechtigden in Nederland. Daarnaast worden politici bewust gemaakt van de omvang van de kiezersgroep, de noodzaak en het belang hen begrijpelijk aan te spreken en in te gaan op hun specifieke behoeften en vragen. De politicus die volgens de doelgroep het duidelijkst spreekt ontvangt daarvoor een bokaal.

Informatie en aanmelden
Alle informatie over het project ‘Stem jij ook?’ en achtergrondinformatie over de verkiezingen, stemmen en de Landelijke Kiezersdag is terug te vinden op de website www.stemjijook.nu. Belangstellenden voor de regionale workshop in Almere en Apeldoorn kunnen zich tot 22 februari aanmelden via secretariaatAenO@meesamen.nl . Deelname is gratis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eens sparren?