En wat als je het niet herkent?

Raymond Schrijver, accountmanager MEE IJsseloevers

  • Dan is de kans groot dat iemand niet voor de tweede keer aan je balie komt;
  • Dan is de kans reëel dat iemand in een sociaal isolement terecht komt;
  • Dan ervaart deze persoon dat hij/zij van het kastje naar de muur gestuurd wordt;
  • Dan heeft je afspraak opnieuw niet alle spullen bij zich en denk jij geïrriteerd: ‘Dit had ik toch uitgelegd?!’;
  • Dan komt je afspraak opnieuw te laat. ‘Volgens mij wordt het tijd om boos te worden’;
  • Dan komt deze persoon afspraken niet na. ‘Hij wil gewoon niet en doet dit bewust’;
  • Dan komt je afspraak helemaal niet opdagen. ‘Hij is totaal niet gemotiveerd’;
  • Dan wordt je klant/cliënt snel boos, terwijl je het toch echt goed uitgelegd hebt.

Wat de gevolgen zijn van het niet herkennen van iemand met een licht verstandelijke beperking (LVB), is zeer verschillend. Maar dat de gevolgen groot zijn, zie ik vanuit mijn werk bij MEE IJsseloevers en MEE Veluwe dagelijks. Ik hoor te vaak organisaties die zeggen dat ze de doelgroep wel kennen, ervaring hebben met de doelgroep. Of ze zeggen mensen met een LVB helemaal niet te zien. Ik verbaas mij er elke keer weer over als ik met deze mede professionals in gesprek ga. Als je ze niet herkent, is er ook geen probleem.

Een eyeopener? Vast niet! Maar sinds in 2015 de drie decentralisaties plaats hebben gevonden, wordt van burgers wel verwacht dat zij op eigen kracht uit de problemen komen. Er wordt verwacht dat ze zelf de vraag stellen. Die zogeheten ‘participatiesamenleving’ levert voor mensen met LVB juist minder kansen op. Mijn ervaring is namelijk dat het vertrouwen op die eigen kracht in eerste instantie nu juist het probleem is. Mensen met LVB vinden het namelijk heel lastig om een hulpvraag te stellen. De maatschappij wordt steeds ingewikkelder en sneller. Er wordt ook meer en meer verwacht van iedere individu. Dat een grote groep steeds moeilijker mee kan komen, baart mij zorgen. Zij hebben hier de juiste ondersteuning bij nodig. Laagdrempelig. Door een professional die daadwerkelijk kan aansluiten bij de belevingswereld van iemand met LVB.

Mensen met een lichte verstandelijke beperking kampen namelijk vaak met meervoudige problemen. Er zijn vele factoren bij de persoon in kwestie én diens omgeving aanwezig die het dagelijks functioneren veelal negatief kunnen beïnvloeden. Door de complexiteit van de problematiek en het vaak ontbrekende sociale netwerk, heeft deze groep langdurige, vaak blijvende behoefte aan ondersteuning*. Dit begint bij kennis. Kennis in het herkennen en omgaan met mensen met LVB. Maar als je geen probleem denkt te hebben, omdat je ze niet herkent, dan is de cirkel weer rond.

Wat zou het mooi zijn als jullie ze wel zouden herkennen. Want als je het wel herkent, dan wordt iemand gezien. En als je iemand ziet, kun je ontmoeten en daadwerkelijk iets voor hem of haar betekenen. Het begint bij herkennen. Maar succes valt of staat met ontmoeten. Wat gun ik mensen met LVB dat zij iemand ontmoeten die dit kunstje onder de knie heeft. Diegene die dat wil ontdekken, nodig ik van harte uit mij te ontmoeten.

*Bron: http://www.meezhn.nl/media/1157/whitepaper-lvb.pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eens sparren?