Hoe gaat het eigenlijk met jou? – Janine van Loenen

 

Janine van Loenen – projectmedewerker en trainer team Training & Consultancy

 

Bij de lancering van het boek ‘ouder van mijn ouders’ tijdens het symposium op 25 mei in Nijkerk word ik vanaf het begin meegezogen in de ervaringsverhalen van normaal begaafde kinderen met (licht) verstandelijk beperkte ouders.

Het wordt mij meteen duidelijk dat deze mensen vandaag hun meest kwetsbare kant laten zien. In het VN Kinderrechtenverdrag is vastgelegd dat ieder kind recht heeft op een goede, veilige stimulerende opvoeding. Hoe gaat dat er aan toe als een kind opgroeit bij ouders met een verstandelijke beperking? In de verhalen van de ervaringsdeskundigen blijkt dat het er anders aan toe gaat en de impact is enorm als je kijkt naar de ontwikkeling en levens van deze ervaringsdeskundigen.

Wat mij aangrijpt in de verhalen die ik hoor is dat er in de meeste gezinnen veel aandacht was voor de ouders. (Jeugd) zorg was er voor vader en/of moeder, maar naar het kind werd niet altijd evengoed omgekeken. “Waar was ik” is een veelgehoorde uitspraak deze dag. Een dochter die aangeeft dat ze geleerd heeft om zich weg te cijferen. Dit kwam deels omdat ze haar moeder niet boos wilde krijgen (en daardoor geweld uit de weg ging) maar ook uit loyaliteit naar moeder toe. Wat had zij graag gehad dat er een hulpverlener naar haar toe was gekomen met de vraag ‘Hoe gaat het met jou?’ En de verscholen boodschap begrepen had in het sociaal wenselijk antwoord dat gegeven werd.

Sommige ervaringsdeskundigen vertellen dat ze vooral hebben geleerd hun emoties uit te schakelen, omdat je kans van overleven dan veel groter is. Deze ervaringsverhalen komen behoorlijk binnen bij mij. Is vanuit de hulpverlening of vanuit persoonlijke netwerken inderdaad ‘het kind’ goed genoeg gezien?

Koppelen onderwijzers, huisartsen en hulpverleners  bepaalde signalen ook aan een mogelijke verstandelijke beperking van de ouders? Weten we wel goed genoeg hoe hier mee om te gaan? Denken we te snel (ten onrechte) dat het kind een verstandelijke beperking heeft terwijl er alleen sprake is van een achterstand? Genoeg stof tot nadenken en ook de drive om hier daadwerkelijk wat mee te gaan doen. De werkgroep ‘Kinderen van ouders met een verstandelijke beperking’ heeft vandaag in ieder geval een mooi doel bereikt. Uit de anonimiteit en deze (vergeten) doelgroep op de kaart zetten.  Vanuit de hulpverlening is het nu aan ons om ons hard te maken voor adequate begeleiding, preventie en begeleiding rondom dit onderwerp.

Bekijk ook de aflevering van Brandpunt “kind zonder jeugd” over Deborah en Rosita, beide opgegroeid met verstandelijk beperkte ouders.  Op hun achtste waren ze al verstandiger dan hun ouders.

Meer weten? Neem contact op met Janine van Loenen, M : 06 22961716 projectmedewerker en trainer team training & consultancy,  MEE Samen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eens sparren?